Przeczytałam juz kilka dni wcześniej, ale jakoś umknęła mi na Pana stronce informacja: "Ile zapłacimy???
Przykłady napływające z Polski pokazują, że opłaty oscylują w przedziale od 11 do 15 złotych miesięcznie za osobę w przypadku segregowania odpadów oraz 15-20 złotych w przypadku braku segregowania. Nie SA znane jeszcze konkretne propozycje stawek w Policach ale należy oczekiwać, że będą one mieścić się w podanych powyżej przedziałach.
Decyzje w tym zakresie MUSZĄ zostać podjęte do końca 2012 roku. W Policach, prawdopodobnie na początku grudnia, zwołana zostanie nadzwyczajna sesja rady miejskiej poświęcona gospodarce odpadami."
Moja rodzinka skrupulatnie segreguje odpady. Słoiki, szklane butelki, butelki PET i papier wrzucamy do specjalnych pojemników, bo o tyle mniej jest w pojemnikach na śmieci. Ale niestety mieszkamy w blokach SM Chemik i widzę, że wiele osób wyrzuca śmieci jak leci. Zawsze podziwiam Niemców, że potrafią wozić butelki do pojemników ustawionych na wyznaczonych placach zbiórki. Niemcy wrzucają do odrębnych pojemników szkło brązowe, zielone i białe. Oddzielnie butelki PET i papier do pojemnika na prasę kolorową i papier pozostały (w tym gazety codzienne). Podobnie segreguje się w Wielkiej Brytanii. Zastanawiam się, czy w Polsce nasze społeczeństwo dorośnie kiedykolwiek do segregacji śmieci. Niestety często natrafiam w podpolickich lasach na worki ze śmieciami, a nawet tuż za Ogrodami działkowymi za SP nr8 wywieziono na skraj lasu duży narożnikowy zestaw wypoczynkowy (pokryty skórą lub materiałem skóropodobnym w jasnym kremowym kolorze). I myślę, że nie wywieźli go do lasu mieszkańcy bloków, bo Spółdzielnie organizują zbiórkę i wywóz mebli dużych gabarytów dwa razy w miesiącu.