Ciekawe ile razy radnym śmieci transnet wywiezie w ciągu tygodnia.
Nie wiem jak to bedzie wygladało u innych ale w moim przypadku zadecyduje wspólnota, której jestem mieszkańcem.
W Policach już tak bywało że zanim o obył się przetarg wszyscy i tak już wiedzieli kto go wygra
A kiedy, gdzie i konkretnie w jakim przypadku było cos takiego???
Grzegorz, bałwana z Koszalina należałoby zdjąć z urzędu. Ustawa śmieciowa może być do d, ale prawa przestrzegać trzeba.
Ustawa nakazuje gminom podjąć stosowne uchwały do konca 2012 roku. Jesli ich nie podejmą, zrobi to za nich wojewoda.
Dla mnie to rodzaj nieposłuszeństwa publicznego, wynikającego z faktu, ze ustawodawca miesza w prawie, w ostatniej chwili pojawiają się zapowiedzi zmiany przepisów. Taka gra jest nieuczciwa wobec samorzadów i nie dziwię się, że rodzi się opór i klimat buntu. Ostatecznie konsekwencje tego wszystkiego(zmiany cen, zmiany systemu smieciowego i wynikające z tego złość i niezadowodlenie mieszkańców) i tak spadną na gminy.
Wszyscy się zastanawiamy dlaczego będzie drożej...? Ja też.
Do głowy przychodzi mi tylko jeden powód: W obecnie obowiązującym systemie śmieciowym nie ma źródeł finansowania selektywnej zbiórki odpadów. Gmina nie może dopłacac do selektywnej, nie ma równiez tych usług w opłatach za smieci jakie ponosimy.
Ustawa podkresla rolę i zakres selektywnej zbiórki i reguluje jej finansowanie. Byc może dlatego wzrost opłat - w moim przypadku: dziś 9 zł/1 osoby, w nowych cenach 12 zł/1 osoby.
I uprzedzając ewentualne argumenty, że opłata za brak segregowania ma wzrosnąć do 20 zł/1 osoby. Ustawa "nakazuje" wprowadzenie mechanizmów segregowania odpadów "u źródła" i jednym z nich jest zachęta finansowa, czyli relacja 12 zł do 20 zł.