Jestem ciekaw Waszego zdania i chętnie podyskutuję z osobami które film już widziały.
Wczoraj miałem okazję być z synem na seansie.Na początek powiem co mnie ogromnie zbulwersowało : czekanie na rozpoczęcie seansu 26 minut,wychodziłem z siebie, myślałem że nerwowo nie wytrzymam bombardowany reklamami.W pewnym momencie zamknąłem oczy aby nerwy powstrzymać na wodzy.Dlatego z tego powodu więcej nie pojawię się w kinie o czasie.
Przechodzę do wrażeń filmowych:
-wielkie widowisko ,zdjęcia wyśmienite(oglądałem wiele amerykańskich filmów wojennych) Hoffman nie ustępuje im absolutnie a wręcz jest ciekawiej
miałbym tylko pewne zastrzeżenia do szybkich scen batalistycznych tutaj niestety technologia nie nadąża,obraz był rozmazany mało co się widziało(syn też na to narzekał),3D za to jest wyśmienite w scenach spokojniejszych - odczuwałałem jakbym
był tam w środku,czuło się taką bliską obecność aktorów
-aktorstwo:w/g mnie najlepiej zagrał Adam Ferency(polskiego czekistę),Szyc i Natasza Urbańska niezbyt mnie przekonali,Szyc grał bez wyrazu a Natasza jakoś nie pasowała do swojej roli do munduru w którą ją odziali(jakaś sztuczność z tego biła)
Dobrze zagrał Bończak,Linda - przeciętnie.
Największym niewypałem filmu była obsada Piłsudskiego,wielkie nieporozumienie
ZABRAKŁO TAK WIELKIEGO AKTORA - śp.JANUSZA ZAKRZEŃSKIEGO
-muzyka Krzesimira Dębskiego bardzo dobra
-poprawność jak napisał Sekator chyba objawia się tym że za dużo było tej niby porządności sowietów,dziwna była też scena przy budowie umocnień na przedpolach Warszawy przez Żydów.
-wiek określony od 12 lat do oglądania jest trochę za niski: sceny i słownictwo chyba powinny być dla trochę starszych
Podsumowując - zachęcam do obejrzenia mimo kilku minusów,są momenty na których można się wzruszyć ,podbudować swój patriotyzm.
Miałbym prośbę do kogoś kto oglądał film w 2D o odezwanie się czy tam też było widać słabo dynamiczne sceny?
Moja ocena 5/6