Jeśli ktoś wie o co chodzi to proszę o pomoc.Po pierwsze czemu mając dysk 250GB widze tylko 127GB???.Kolejny problem to nie mogę sformatować dysku??Mam system XP,dziś zabrałem sie za formata jednak robiąc to jak zawsze napotkałem problemy.Nie mogłem usunać istniejacej partycji(mam tylko C),wiec R naprawa systemu,po tej naprawie klikając na dysk C widze pelno biało niebieskich ikonek w postaci szafeczek.Pulpit mam standardowy po formacie(wsystko co bylo zainstalowane zniklo) jednak w programie files wszystkie te programy są;/ a i jeszcze jedno teraz teraz z tych 127GB polowa zajmuje XP i te programy a polowa jest wolna.Czy ktoś jest w stanie pomóc?
Problem jest związany na pewno z przestarzałym BIOS'em nieobsługującym dysków o pojemności większej niż 127GB lub ze starą wersją systemu. Jeżeli posiadasz komputer zakupiony w ostatnich 3 latach to tego problemu nie powinno być i problemem jest stara wersja systemu lub ewentualnie nieprawidłowe ustawienia w BIOS'ie. Możliwe rozwiązania problemu:
-ściągnięcie i instalacja aktualizacji BIOS'u do płyty głównej,
-przywrócenie domyślnych ustawień w BIOS'ie,
-instalacja systemu Windows XP z Service Pack 3 lub nowszego oraz najnowszych sterowników do płyty głównej,
-zakup specjalnej karty posiadającej
kontroler obsługujący dyski powyżej 127GB (musisz się upewnić czy twój komputer posiada takie złącze).
Jeżeli zastosujesz to wszystko i nadal to samo, to na pewno posiadasz uszkodzony dysk twardy (w co wątpię).