Dotarła do mnie (e-mail) niżej przytoczona prośba. Może ktoś może w tej sprawie pomóc. Oto fragment listu:
"Poszukuję rodziny brata mojego dziadka Walentego Sudoła urodzonego 24.01.1903 roku w miejscowości Zalesie gmina Jeżowe, który w wyniku działań wojennych został wysiedlony a wieś spalona. Z informacji jakie posiadam wynika, iż zamieszkał prawdopodobnie właśnie w okolicach Polic. Za wszelką informację bardzo dziękuję.
Odnośnie akcji wysiedleńczej, to trwała od listopada 1942 roku do sierpnia 1943 roku i to właśnie w tym okresie mógł tam przybyć. Z przeprowadzonych rozmów z mieszkańcami wynika, że mieszkał w szczecińskim województwie. Jest to ostatnia osoba z całej rodziny, z którą nie mamy kontaktu. Rodzina liczyła dziewięcioro dzieci. Podejmujemy próby znalezienia rodziny, gdyż mamy zamiar zorganizowania zjazdu rodzinnego, a tylko tej rodziny nam brakuje. Ja mam wykonane drzewo genealogiczne i teraz szukam ostatniego ogniwa. Zadanie jest bardzo skomplikowane bo nie żyją już osoby, które mogłyby mi pomóc. Dlatego liczę na pana pomoc, może tą drogą uda się coś ustalić."
Poprosiłem o jakieś bliższe informacje, wskazujące na prawdopodobieństwo osiedlenia się poszukiwanego na naszych ziemiach (Polickie, Nowowarpieńskie). Bo województwo szczecińskie to zbyt szeroki zakres. Jeszcze nie mam odpowiedzi. Może przez przypadek komuś jest to nazwisko znane. Oczywiście w podanym okresie (XI 1942 - VIII 1943) poszukiwany osadnikiem być nie mógł. Mógł być pracownikiem przymusowym, kontraktowym, mógł pracować u jakiegoś Bauera itd. Ale może przeżył wojnę i pozostał na tych terenach.