Nastał dość płodny okres w dziejach polickiej literatury historycznej. A wiem, że szykują się kolejne wydawnictwa :]
Fajnie byłoby w końcu zmierzyć się z tematem Hydrierwerke. Zamysł ten powraca do mnie jak bumerang co jakiś czas, ale brak czasu nie pozwala na ogarnięcie sprawy. Być może pewne sugestie kogoś zainspirują:
- Rozwiązanie idealne to takie, że znajdzie się autor, który opracuje pionierską monografię wojennych losów Polic, związanych z fabryką paliw syntetycznych. Ktoś, kto posiada gruntowną wiedzę i umiejętność przełożenia jej na atrakcyjny język. Przeprowadziłem rozmowy z paroma wydawnictwami parającymi się taką tematyką - ogólnie wydają pozycję bez zająknięcia.
- Rozwiązanie równie ciekawe to takie, że tworzy się zbiór autorskich tekstów, które nie są odzwierciedleniem prawdy objawionej, ale relacją z poszukiwań. Na forum, i szerzej - w lokalnym środowisku historycznym - jest parę osób, które potrafiłoby opracować wybrany temat. W tej formie można pozwolić sobie na snucie rozważań, stawianie hipotez, zadawanie pytań. Można zarejestrować przebieg dyskusji internetowej. Taka pozycja byłaby wyrazem integracji aktywności historycznej różnych osób. Mogłaby być pięknym przykładem wspólnej pracy dla rozjaśnienia wciąż nie zbadanego do końca odcinka historii miasta.
:-)