Notice: Undefined index: tapatalk_body_hook in /home/klient.dhosting.pl/wipmedia2/forum/Sources/Load.php(2501) : eval()'d code on line 199
  • Strona główna
  • Szukaj
    •  
  • Zaloguj się
    • Nazwa użytkownika: Hasło:
      Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Autor Wątek: [Police] ZCH Police  (Przeczytany 11489338 razy)

Offline An_na

• Weteran
Odp: [Police] ZCH Police
« Odpowiedź #20370 dnia: Listopada 30, 2025, 11:50:38 »
Danielu,
rozumiem Twoje emocje i to, skąd biorą się takie opinie. Ostatnie lata były dla wszystkich bardzo trudne – i pracownicy odczuli to najmocniej. Ale chcę odnieść się do faktów, bo są tu rzeczy, które warto uporządkować.

Po pierwsze: Polimery Police nie były decyzją zarządu ZCh Police ani decyzją lokalną. To była inwestycja państwowa i strategiczna, zaplanowana wiele lat wcześniej, a jej realizacja była obowiązkiem – niezależnie od tego, kto w danym czasie był w zarządzie. Kryzys w nawozach, amoniaku i bieli tytanowej pojawił się z powodów globalnych i dotknął całej europejskiej chemii, nie tylko Polic.

Po drugie: cięcia wydatków na remonty i ograniczenia finansowe były konsekwencją sytuacji rynkowej. Produkcja amoniaku była nierentowna z powodu cen gazu, rynek nawozów się załamał, a biel tytanowa miała najgorszy okres od lat. Te problemy dotyczyłyby spółki niezależnie od tego, kto zasiadał w zarządzie.

Po trzecie: przez wszystkie lata, w każdej funkcji, zawsze działałam na rzecz pracowników – nie w mediach, nie na pokaz, tylko tam, gdzie rzeczywiście można coś zrobić: w rozmowach, w pismach, w zgłaszaniu ryzyk, w pilnowaniu spraw formalnych i bezpieczeństwa. Duża część tej pracy nie jest widoczna na co dzień, ale to nie znaczy, że jej nie było.

Nie oczekuję, że każdy musi pamiętać wszystkie działania sprzed wielu lat. Natomiast zapewniam Cię, że nigdy nie byłam bierna ani obojętna wobec spraw pracowników. Kto chciał i potrzebował kontaktu – zawsze miał do mnie dostęp, tak jak i teraz.

Masz prawo głosować zgodnie z własnym przekonaniem. Ja ze swojej strony mogę dać tylko jedno: doświadczenie, znajomość firmy i pewność, że działam uczciwie i odpowiedzialnie, bez pustych obietnic.

Offline Arkona

• Wielka Gaduła
« Odpowiedź #20371 dnia: Dzisiaj o 06:45:52 »
Długo i na temat ❤️
Apropo pamiętajcie, już sobie na przekór Ani wybraliście przedstawiciela załogi, który nie wie co to jest internet.
Strzeż się ludzi, którzy powiększają swój majątek dzięki słowom. Szczególnie strzeż się prawodawców i duchownych, którzy przeczą Prawu Natury.

Offline Meg03

• Nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #20372 dnia: Dzisiaj o 08:47:32 »
Brawo Daniel !!! Wreszcie ktoś wsadził kij w to towarzystwo wzajemnej adoracji. Miałam tu nigdy się nie logować i nie pisać , ale choć już nie pracuję w zakładach interesuje mnie ich los bo jestem z nimi związana. Nie mogę już znieść tej fałszywości co niektórych, a już słodzenie sobie z kilku kont jest bardzo nie na miejscu. 20 lat w radach , zarządach, kampanie z rozdawaniem gadżetów i długopisów, lecz dopiero teraz pieczenie ciasteczek i rogalików od serca. Masakra. Kładzenie ludziom do głowy przez lata jak to Polimery uratują zakład z a teraz jak to byłam przeciw i wnosiłam zdanie odrębne. Masakra. Dbanie o dobro pracowników podczas pracy w zarządzie - ograniczenie środków czystości, zmniejszenie ilości Ratowników Chemicznych, likwidacja etatów, że o zaniedbaniu sprawy z autobusami nie wspomnę. To tylko niektóre sprawy. Masakra. Zarzucanie komuś że załatwia lepszą pracę swoim, a kto by tak nie robił jakby mógł. Może niech pani taka święta powie jak to się robi, gdzie pracują jej bliscy. Masakra. Zachęcam jednak wszystkich do pójścia na wybory, bo to bardzo ważna sprawa aby ktoś z przedstawicieli załogi był członkiem Rady Nadzorczej. Miłego dnia.

Offline An_na

• Weteran
« Odpowiedź #20373 dnia: Dzisiaj o 14:35:22 »
Meg03: Chciałabym odnieść się do poruszonych kwestii spokojnie i w oparciu o fakty.
Nie ja byłam autorem ani inicjatorem koncepcji redukcji ratowników. Kiedy dowiedziałam się od swojego podwładnego o prowadzonych pracach nad „optymalizacją”, natychmiast poprosiłam o wyjaśnienia i dodatkowe informacje. A we wrześniu 2024r. zainicjowałam pilne spotkanie z kierownictwem, ponieważ uważałam, że planowane zmniejszenie etatyzacji RCh może stanowić zagrożenie dla bezpieczeństwa zakładu i pracowników. To jest jedyny etap, na którym miałam realny wpływ — i skorzystałam z niego od razu. Na spotkaniu każdy z kierownictwa podszedł z pełną troską o bezpieczeństwo i uzgodniono zwiększenie o 90 procent plany obsad RCh. Obsady zredukowano wtedy o nieczynne instalacje (alcatraz).
Pozostałe zarzuty również są nietrafione. Przez lata wnioskowałam o poprawę jakości odzieży, przejście z mydeł w kostce na mydła w żelu, o wprowadzenie kart Lunch Pass, a później o ich utrzymanie. Brałam udział w Komisjach BHP aktywnie szukając lepszych rozwiązań dla pracowników. Co do przewozów pracowniczych, kiedy w 2023 r.przewoźnik nie był zainteresowany świadczeniem dalej usług transportu pracowników, pojechałam do tej firmy osobiście i — korzystając z autorytetu kilku osób (burmistrza, ówczesnych: prezesa Transnet i przewodniczącego Rady Miejskiej)— doprowadziłam do wspólnego spotkania. W jego efekcie, razem z przedstawicielami związków zawodowych, ustaliliśmy kontynuację przewozów. Zawsze działałam na rzecz pracowników tam, gdzie mogłam, ale jednocześnie musiałam dbać o podstawową sprawę: o utrzymanie płynności finansowej spółki i zapewnienie środków na wypłaty.

Co do „ciasteczek” — post był skierowany wyłącznie do moich prywatnych znajomych, więc fakt, że Pani go widziała i wykorzystuje w kampanii, oznacza jedno: jest Pani wśród moich znajomych na Facebooku i w mojej grupie na WhatsAppie. Nie ukrywam, że taka mieszanka — niechęć do mnie połączona z bardzo uważnym śledzeniem moich prywatnych wpisów — jest dość zastanawiająca, ale nie zamierzam tego szerzej komentować.

Jeśli Pani rzeczywiście chce porozmawiać merytorycznie, a nie punktować, to zapraszam do bezpośredniego kontaktu.
« Ostatnia zmiana: Dzisiaj o 15:07:20 wysłana przez An_na »

Online Rasowy_Aparatowy

• VIP
« Odpowiedź #20374 dnia: Dzisiaj o 16:03:34 »
Dzień dobry szanowni Państwo, chcąc lekko ostudzić emocje chciałbym wspomnieć, wspólnych ćwiczeniach z ratownictwa medycznego dwóch kandydatów do rady nadzorczej - Pawła Sławińskiego (który odpadł w pierwszej turze) i Michała Chałupniczaka (który walczy w drugiej turze z ramienia MZZPRC).

Inicjatywa piękna i wniosła i mówię to bez sarkazmu i ironii.

Ale chciałbym przypomnieć tylko, czym zajmował się pan Paweł zanim startował do rady nadzorczej.

https://www.igryfino.pl/artykul/22763,radny-straci-mandat-bo-bral-pieniadze-z-powiatu

Zmianowi mają coraz lepszych kolegów. Ciekawe co mu obiecali za poparcie - przeniesienie na wodę? xD

Offline Mlodyapatatowy

• Gaduła
« Odpowiedź #20375 dnia: Dzisiaj o 16:30:33 »
Dzień dobry szanowni Państwo, chcąc lekko ostudzić emocje chciałbym wspomnieć, wspólnych ćwiczeniach z ratownictwa medycznego dwóch kandydatów do rady nadzorczej - Pawła Sławińskiego (który odpadł w pierwszej turze) i Michała Chałupniczaka (który walczy w drugiej turze z ramienia MZZPRC).

Inicjatywa piękna i wniosła i mówię to bez sarkazmu i ironii.

Ale chciałbym przypomnieć tylko, czym zajmował się pan Paweł zanim startował do rady nadzorczej.

https://www.igryfino.pl/artykul/22763,radny-straci-mandat-bo-bral-pieniadze-z-powiatu

Zmianowi mają coraz lepszych kolegów. Ciekawe co mu obiecali za poparcie - przeniesienie na wodę? xD

Zapomnieli napisać , że Pan Paweł "oddaje" swoje głosy drugiemu ;)

Offline An_na

• Weteran
« Odpowiedź #20376 dnia: Dzisiaj o 17:26:10 »
Dobrze, że związek już „ponad podziałami”. Szkoda tylko, że trzy tygodnie temu dzielił nas na ludzi i… kotlety. 😇
Piękna inicjatywa, każdy człowiek powinien znać metody ratowania życia ludzkiego. Chapeau bas

Online Sensei

• Nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #20377 dnia: Dzisiaj o 20:02:33 »
Jak tak dobrze jest wodzie, to czemu Pan jeszcze tam nie pracuje. Podobno są wakaty

Online Rasowy_Aparatowy

• VIP
« Odpowiedź #20378 dnia: Dzisiaj o 20:51:19 »
Jak tak dobrze jest wodzie, to czemu Pan jeszcze tam nie pracuje. Podobno są wakaty
Nie mowiłem, że na wodzie jest "dobrze", tylko ze jest lepiej niz na innych wydzialach jak np. Biel, Siarkowy, Nawozy itd. co mysle ze wiekszosc pracownikow potwierdzi.

Nie pracuje na wodzie, bo na szczescie moja kariera na ZCH dobiegla konca jakis czas temu, a poza tym zdechłbym tam z nudów.

I ja nie mam pretensji do ludzi ktorzy tam pracuja, albo do ludzi ktorzy byli tam przenoszeni np. ze wzgledu na stan zdrowia.

Mam pretensje, do przewodniczacego zwiazkow zmianowych, ze zalatwil tam przeniesienie swojemu synowi, a takze pani IW ktora zalatwila tam przeniesienie swojemu partnerowi zyciowemu.

Jezeli wam jako pracownikom ZCH nie przeszkadzaja takie praktyki, to mnie tymbardziej i przepraszam za zamieszanie :)

Online Sensei

• Nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #20379 dnia: Dzisiaj o 21:02:33 »
Pracuję tam i akurat Ci ludzie przeniesieni przez tych ludzi o których Pan pisał to ludzie,którzy po kilku dniach pracy chcieli wrócić na swoje macierzyste wydziały. Proszę nie robić propagandy i odwalić się od Wydziału gospodarki wodnej. Jeszcze jedno. Szkoda że Pan już nie pracuje mielibyśmy Rasowego aparatowego jako członka Rady nadzorczej

Offline Qba99

• Wielka Gaduła
« Odpowiedź #20380 dnia: Dzisiaj o 21:23:05 »
Przecież on napisał tylko prawdę. Każdy pracownik Zakładów dobrze wie, że na "Wodzie" jest sanatorium w porównaniu do reszty zakładu.

Online Rasowy_Aparatowy

• VIP
« Odpowiedź #20381 dnia: Dzisiaj o 21:45:34 »
Pracuję tam i akurat Ci ludzie przeniesieni przez tych ludzi o których Pan pisał to ludzie,którzy po kilku dniach pracy chcieli wrócić na swoje macierzyste wydziały. Proszę nie robić propagandy i odwalić się od Wydziału gospodarki wodnej. Jeszcze jedno. Szkoda że Pan już nie pracuje mielibyśmy Rasowego aparatowego jako członka Rady nadzorczej

Aaaa czyli chcieli wrocic na macierzyste wydzialy, ale jednak zgodzili sie na przeniesienie? Ciekawe, ciekawe ;)

I gdzie ja sie "przywalam" do wydzialu gospodarki wodnej?

I nie, nie mielibyscie - bo mi by sie nie chcialo dla was nic robic ani o was walczyc, szczegolnie jak widze jak doceniacie tych co to robia xD nie mam takich ambicji, a Rada Nadzorcza to gówniana fucha.

Post Merge: Dzisiaj o 21:46:26

A i jeszcze tak tylko napomknę, że pisząc "ci ludzie przeniesieni przez tych ludzi o ktorych pan pisał" potwierdza pan/i, że ktoś im załatwił przeniesienie po znajomosci xD

Online Sensei

• Nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #20382 dnia: Dzisiaj o 22:07:13 »
To Pan napisał , że ktoś załatwił przeniesie. To pana inicjały IW. Proszę nie wkładać mi w usta wypowiedzi których nie powiedziałem. Skoro Pan nie chciał by  o nas walczyć to proszę przestać oczerniać związki zawodowe, które działają. Zastanawiam się ile Pan lat nie pracuje na Zakładach i skąd ma Pan takie informacje o kandydatach na członków Rady nadzorczej.

Online Rasowy_Aparatowy

• VIP
« Odpowiedź #20383 dnia: Dzisiaj o 22:12:00 »
To Pan napisał , że ktoś załatwił przeniesie. To pana inicjały IW. Proszę nie wkładać mi w usta wypowiedzi których nie powiedziałem. Skoro Pan nie chciał by  o nas walczyć to proszę przestać oczerniać związki zawodowe, które działają. Zastanawiam się ile Pan lat nie pracuje na Zakładach i skąd ma Pan takie informacje o kandydatach na członków Rady nadzorczej.

Okej, niech bedzie, ze pan tego nie potwierdzil. Czy moze chce pan zaprzeczyc, ze zyciowy partner pani IW przeniosl sie na wode jakis rok temu?

Po pierwsze - nie "oczerniam" tylko pisze o faktach. Po drugie nie "zwiazki zawodowe" tylko jeden zwiazek. Po trzecie - moze chce pan zaprzeczyc, ze syn przewodniczacego MZZPR zostal przeniesiony na wode tez jakos rok temu?

A informacje cóż...wiedza to potega. Jak kazdy - mam przyjaciol na zakladzie.

Wszystkie informacje ktore wrzucilem sa publicznie dostepne, przeciez to byly doslownie linki do artykulow z gazet i portali internetowych

Online Sensei

• Nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #20384 dnia: Dzisiaj o 22:40:39 »
Widzę, że to jakiś problem. Przenosząc Ich na wodę powinni być przynajmniej kierownikami, a są zwykłymi aparatowymi. Pracuję z nimi i cieszę się ,że poznałem fajnych kolegów. Chciałbym aby mit o sanatorium na Wydziale gospodarki wodnej zniknął w  strukturach ZCH POLICE.