Notice: Undefined index: tapatalk_body_hook in /home/klient.dhosting.pl/wipmedia2/forum/Sources/Load.php(2501) : eval()'d code on line 199
  • Strona główna
  • Szukaj
    •  
  • Zaloguj się
    • Nazwa użytkownika: Hasło:
      Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Autor Wątek: [Police] ZCH Police  (Przeczytany 8722505 razy)

Offline Piotr

• Bywalec
  • **
Odp: [Police] ZCH Police
« Odpowiedź #19440 dnia: Kwietnia 09, 2025, 16:46:37 »
Przejście od -0,6 do 5,1 to nie jest wcale mało i myślę, że to realny wpływ rozdawnictwa. Oczywiście 14 i 11 to już duży wpływ wojny.

Inflację dało się zmniejszyć, gdyby zgodnie z zasadami ekonomii podnieść stopy lekko powyżej inflacji, ale myślę że wiadomo co by się wtedy stało xD

Co do ostatniego zdania to zgadzam się w 100%, tu nie za bardzo jest z kim dyskutować bo albo "***** PiS" albo "ruda menda", a merytoryki zero.

A według mnie dalej rozdawnictwo w żaden merytoryczny sposób nie da się udowonić jako przyczyna wzrostu inflacji. Rozdawnictwo zaczęło się w 2015, inflacja w latach 2017-2019 utrzymywała się w celu. Oznacza to wręcz idealny poziom, dużo lepszy niż w poprzednich latach. Dopiero w 2020 roku (już covidowym) wzrosła lekko ponad ten cel. Gdyby rozdawnictwo powodowało wysoką inflację to ta byłaby wysoka już w tym 2018 czy 2019 a nie była. Dopiero inne dużo ważniejsze czynniki zewnętrzne spowodowały wzrost inflacji. Prędzej upatrywałbym się wzrostu inflacji w podnoszeniu o spore kwoty pensji minimalnej. Jednak nie można tego nazwac rozdawnictwem, bo środki na to pochodzą w większości z sektora prywatnego. Dodatkowo wiadomo, że wystrzał inflacji w latach 2022 i 2023 można było zmniejszyc odpowiednią polityką fiskalną. Wiadomym też jest, że NBP (a konkretniej Glapiński) totalnie przestrzelił z obniżką stóp procentowych w 2020 i trzymał je zbyt długo na praktycznie zerowym poziomie, bo dopiero pod koniec 2021 zaczął je podnosić.

podsumuwoując jednak - nie widze żadnego dowodu czy przesłanek, że za wysoką inflację w ostatnich latach w głównej mierze odpowiada rozdawnictwo.
Oczywiscie, że inflacja nie wynika tylko z rozdawnictwa, jest duuuuzo roznych innych czynnikow (czesto zewnetrznych, szczegolnie w tak slabej gospodarce jak nasza), ale rozdawnictwo to poteguje.

Podnoszenie minimalnej to tez rozdawnictwo, tylko z innej kieszeni. Ale Janusz sie cieszy, ze ma wiecej i "rzad dal, bo podniosl minimalna", ale ze moze za to mniej kupic albo nie oplaca sie utrzymywac juz jego stanowiska pracy za taka kase to nie widzi xD no coz - jak wspomnialem gdzies wczesniej - mi zle nie jest, ja sobie poradze.

no to widzisz, mamy inne definicje tego co rozumiemy pod pojęciem rozdawnictwo. Według mnie rozdawnictwo to rozdawanie pieniędzy obywatelom przez rząd bez konkretnej relacji wzajemniej np. świadczenia pracy. Podnoszenie pensji minimalnej to dla mnie nie jest rozdawnictwo. Dlatego według mnie - patrząc na wysokość inflacji - przy zachowaniu zasady ceteris paribus po 2015 kiedy zaczęło się rozdawnictwo pod postacią 500+ inflacja się nie zwiększyła. Zakładam, że zwiększenie inflacji dopiero powyżej celu jest traktowane jako negatywne zjawisko. Dopiero kiedy ogromne zewnętrzne wpływy sie nasiliły (covid i wojna) to inflacja znacząco wzrosła. Tutaj jednak mi ciężko okreslić na ile rozdawnictwo miało na to wpływ. Możesz napisac dlaczego uważasz, że rozdawnictwo (i od razu jak Ty to definiujesz) spotęgowało inflację i przedstawic coś na poparcie Twojej tezy?

Offline oli

• Gaduła
« Odpowiedź #19441 dnia: Kwietnia 09, 2025, 17:07:41 »
jest już was 3 możecie założyć forum

Offline Rasowy_Aparatowy

• VIP
« Odpowiedź #19442 dnia: Kwietnia 09, 2025, 17:14:32 »
Przejście od -0,6 do 5,1 to nie jest wcale mało i myślę, że to realny wpływ rozdawnictwa. Oczywiście 14 i 11 to już duży wpływ wojny.

Inflację dało się zmniejszyć, gdyby zgodnie z zasadami ekonomii podnieść stopy lekko powyżej inflacji, ale myślę że wiadomo co by się wtedy stało xD

Co do ostatniego zdania to zgadzam się w 100%, tu nie za bardzo jest z kim dyskutować bo albo "***** PiS" albo "ruda menda", a merytoryki zero.

A według mnie dalej rozdawnictwo w żaden merytoryczny sposób nie da się udowonić jako przyczyna wzrostu inflacji. Rozdawnictwo zaczęło się w 2015, inflacja w latach 2017-2019 utrzymywała się w celu. Oznacza to wręcz idealny poziom, dużo lepszy niż w poprzednich latach. Dopiero w 2020 roku (już covidowym) wzrosła lekko ponad ten cel. Gdyby rozdawnictwo powodowało wysoką inflację to ta byłaby wysoka już w tym 2018 czy 2019 a nie była. Dopiero inne dużo ważniejsze czynniki zewnętrzne spowodowały wzrost inflacji. Prędzej upatrywałbym się wzrostu inflacji w podnoszeniu o spore kwoty pensji minimalnej. Jednak nie można tego nazwac rozdawnictwem, bo środki na to pochodzą w większości z sektora prywatnego. Dodatkowo wiadomo, że wystrzał inflacji w latach 2022 i 2023 można było zmniejszyc odpowiednią polityką fiskalną. Wiadomym też jest, że NBP (a konkretniej Glapiński) totalnie przestrzelił z obniżką stóp procentowych w 2020 i trzymał je zbyt długo na praktycznie zerowym poziomie, bo dopiero pod koniec 2021 zaczął je podnosić.

podsumuwoując jednak - nie widze żadnego dowodu czy przesłanek, że za wysoką inflację w ostatnich latach w głównej mierze odpowiada rozdawnictwo.
Oczywiscie, że inflacja nie wynika tylko z rozdawnictwa, jest duuuuzo roznych innych czynnikow (czesto zewnetrznych, szczegolnie w tak slabej gospodarce jak nasza), ale rozdawnictwo to poteguje.

Podnoszenie minimalnej to tez rozdawnictwo, tylko z innej kieszeni. Ale Janusz sie cieszy, ze ma wiecej i "rzad dal, bo podniosl minimalna", ale ze moze za to mniej kupic albo nie oplaca sie utrzymywac juz jego stanowiska pracy za taka kase to nie widzi xD no coz - jak wspomnialem gdzies wczesniej - mi zle nie jest, ja sobie poradze.

no to widzisz, mamy inne definicje tego co rozumiemy pod pojęciem rozdawnictwo. Według mnie rozdawnictwo to rozdawanie pieniędzy obywatelom przez rząd bez konkretnej relacji wzajemniej np. świadczenia pracy. Podnoszenie pensji minimalnej to dla mnie nie jest rozdawnictwo. Dlatego według mnie - patrząc na wysokość inflacji - przy zachowaniu zasady ceteris paribus po 2015 kiedy zaczęło się rozdawnictwo pod postacią 500+ inflacja się nie zwiększyła. Zakładam, że zwiększenie inflacji dopiero powyżej celu jest traktowane jako negatywne zjawisko. Dopiero kiedy ogromne zewnętrzne wpływy sie nasiliły (covid i wojna) to inflacja znacząco wzrosła. Tutaj jednak mi ciężko okreslić na ile rozdawnictwo miało na to wpływ. Możesz napisac dlaczego uważasz, że rozdawnictwo (i od razu jak Ty to definiujesz) spotęgowało inflację i przedstawic coś na poparcie Twojej tezy?
Rozdawnictwo czyli 500+, 13 i 14 emerytury, pakowanie kasy w gornictwo (kilkanascie miliardow rocznie), budowa rzeczy typu przekop mierzei wislanej, projekt Izera itd.

Moze rzeczywiscie "rozdawnictwo" to nie jest trafne okreslenie, a bardziej pasowalo by "marnotrawienie".

Spotegowalo inflacje, bo naturalna koleja zwiekszenia podazy pieniadza jest napedzenie inflacji (w duzym uproszczeniu - jak jest wiecej pieniedzy "na rynku" to sa mniej warte)

A jednym z argumentow na poparcie mojej tezy jest fakt, ze mielismy najwyzsza (lub jedna z najwyzszych, w tej chwili nie pamietam) inflacji w Unii wiec nie byla spowodowana tylko czynnikami zewnetrznymi, a takze wewnetrznymi.

Post Merge: Kwietnia 09, 2025, 17:15:28
jest już was 3 możecie założyć forum
A na tym mozna tylko narzekac jak to zle na zakladach?

Trafil sie w koncu jeden na milion gosc z ktorym mozna merytorycznie podyskutowac mimo, ze mamy odmienne poglady, to Januszowi nastepnemu znowu cos nie pasuje XD wlasnie dlatego nikt nie lubi zakladowcow xD

Offline oli

• Gaduła
« Odpowiedź #19443 dnia: Kwietnia 09, 2025, 17:41:30 »
to jest forum o zakładach pozwól się nam umartwiać

Offline Arkona

• Gaduła
« Odpowiedź #19444 dnia: Kwietnia 09, 2025, 18:58:33 »
To jednak pan Muskała nie będzie reprezentował pracowników. Głosowanie prawdopodobnie nieważne.

Offline SexyAparatowy

• Nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #19445 dnia: Kwietnia 09, 2025, 19:21:42 »
To jednak pan Muskała nie będzie reprezentował pracowników. Głosowanie prawdopodobnie nieważne.
Dlaczego?

Offline Rasowy_Aparatowy

• VIP
« Odpowiedź #19446 dnia: Kwietnia 09, 2025, 19:34:17 »
to jest forum o zakładach pozwól się nam umartwiać
A ja nie moge sie nad wami rowniez umartwiac? Do niedawna bylem jednym z was!

Jaki powod niewaznosci glosowania?

Offline Arkona

• Gaduła
« Odpowiedź #19447 dnia: Kwietnia 09, 2025, 19:38:35 »
Rada nadzorcza uznała, że w dokumentach są braki formalne. Skierowali sprawę do prokuratorii generalnej w celu wyjaśnienia nieprawidłowości.

Offline Mlodyapatatowy

• Gaduła
« Odpowiedź #19448 dnia: Kwietnia 09, 2025, 22:43:33 »
Rada nadzorcza uznała, że w dokumentach są braki formalne. Skierowali sprawę do prokuratorii generalnej w celu wyjaśnienia nieprawidłowości.
Dawać IW odrazu bez głosowania.
Co kobieta jest mocna razem ze "swoim szefem".

Offline Topolol

• Rozpisuje się
« Odpowiedź #19449 dnia: Kwietnia 09, 2025, 23:05:34 »
Tiaaa, i od razu niech ucina obsady do jeszcze mniejszych rozmiarów i wprowadza 4 bop, po co czekać do przyszłego roku

Offline prezio

• Nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #19450 dnia: Kwietnia 10, 2025, 07:52:29 »
Jak widać większość może się mylić albo inaczej...łatwo wszystkich wyprowadzić w pole. Wybrano człowieka którego sam wybór już budzi wątpliwości a co będzie jeśli będzie musiał podejmować ważne decyzje. Szkoda słów.  Może warto było przemyśleć swoj wybór zamiast wszyscy na hurra wskoczyli do studni bez drabiny.

Offline Mlodyapatatowy

• Gaduła
« Odpowiedź #19451 dnia: Kwietnia 10, 2025, 10:04:41 »
Jak widać większość może się mylić albo inaczej...łatwo wszystkich wyprowadzić w pole. Wybrano człowieka którego sam wybór już budzi wątpliwości a co będzie jeśli będzie musiał podejmować ważne decyzje. Szkoda słów.  Może warto było przemyśleć swoj wybór zamiast wszyscy na hurra wskoczyli do studni bez drabiny.
A znasz prywatnie pana Muskale?
Bo może głosowali Ci co go znają ?
A nie podoba się innym , bo przegrał reprezentant ZZ i to znacząco.
Wygrany pracował na ZCh był kierownikiem , był egzaminatorem egzaminów energetycznyh.
Jak będzie trzeba jeszcze raz oddam głos na niego.

Offline prezio

• Nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #19452 dnia: Kwietnia 10, 2025, 10:26:22 »
Wygrany pracował na ZCh był kierownikiem , był egzaminatorem egzaminów energetycznyh.
Nie został powołany ..bo?
Nie daje Ci to nic do myślenia? 4bop za rogiem a reprezentanta jak nie ma tak niema. Gratuluję odwagi  Jak Ci krokodyl nogę upier..li to zawsze możesz powiedzieć że się pomylił ale masz drugą

Offline Mlodyapatatowy

• Gaduła
« Odpowiedź #19453 dnia: Kwietnia 10, 2025, 11:08:31 »
Nie został powołany ..bo?
Nie daje Ci to nic do myślenia? 4bop za rogiem a reprezentanta jak nie ma tak niema. Gratuluję odwagi  Jak Ci krokodyl nogę upier..li to zawsze możesz powiedzieć że się pomylił ale masz drugą
Bo komus nie pasuje jego wybór .
Znasz wyniki wyborów ? Widziałeś jaka różnica wygrał ?
A kto jest za 4 bop i dodam że była ta osoba kandydatem.
Czyli rozumiem , że też oddałeś swój głos i nie był to pan M.
Na 4bop również ZZ muszą się zgodzić , bo jest zapisany w ZUZP.
Wystarczy trochę minimalnej wiedzy.

Offline analiTYCZKA01

• Nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #19454 dnia: Kwietnia 10, 2025, 13:11:12 »
Na 4bop również ZZ muszą się zgodzić , bo jest zapisany w ZUZP.
Wskaż człoweniu w którym miejscu jest to zapisane bo nie mogłam się doszukać. Piszesz tu jak potłuczony tzn. nie posiadasz nawet minimum minimalnej wiedzy.