Notice: Undefined index: tapatalk_body_hook in /home/klient.dhosting.pl/wipmedia2/forum/Sources/Load.php(2501) : eval()'d code on line 199
  • Strona główna
  • Szukaj
    •  
  • Zaloguj się
    • Nazwa użytkownika: Hasło:
      Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Autor Wątek: [Police] ZCH Police  (Przeczytany 8731777 razy)

Offline Rasowy_Aparatowy

• VIP
Odp: [Police] ZCH Police
« Odpowiedź #19425 dnia: Kwietnia 07, 2025, 16:36:22 »
O cię panie, rasowy aparatowy. Skoro inflacja spadła o załóżmy 5 pkt procentowych to o tyle wszystko potaniało tak to rozumiesz?

Post Merge: [time]Kwietnia 07, 2025, 14:43:32 [/time]

Szykujcie się lepiej na 4 bop od nowego roku, coraz śmielej w biurowcu ludzie o zamiarach zarządu słychać. Jak nie wierzycie to róbcie screeny i wyciągnięcie go w pierwszym kwartale 2026 roku.
Oczywiście, że nie tak to rozumiem. Moje zarobki wzrosly wiecej niz inflacja - dlatego jest mi "lepiej". Za czasow pisowskiej inflacji 11-14% moje zarobki nie doganialy inflacji, wiec zylo mi sie gorzej.

Wybaczcie, znowu zapomnialem z kim rozmawiam i ze trzeba wszystko tlumaczyc xD

Inflacja jest naturalnym "trendem" w ekonomii i jej wystepowanie jest pożądane, ale powiedzmy 2-3% rocznie, a nie 11-14% co bylo skutkiem rozdawnictwa pisowskiego (oczywiscie nie tylko, ale w duzej mierze).

Ciekawe co kolega od kosztow zycia powie na to, ze "za Tuska" byla...deflacja xD
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 07, 2025, 16:38:00 wysłana przez Rasowy_Aparatowy »

Offline Jan z nerką

• VIP
« Odpowiedź #19426 dnia: Kwietnia 07, 2025, 16:55:28 »
co bylo skutkiem rozdawnictwa pisowskiego (oczywiscie nie tylko, ale w duzej mierze).
Naprawdę w to uwierzyłeś?

Offline SexyAparatowy

• Nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #19427 dnia: Kwietnia 07, 2025, 18:07:49 »
To nie są żadne podwyzki tylko wyrównanie pensji zasadniczej do najniższej krajowej.  Nowi pracownicy juz dostają zasadnicza równa z minimalna krajową a na zakladach znam osoby które mają po 4200 zasadniczej. Masakra

Ja Cie chopie nie obrażam. Wypraszam sobie

Masakra to mało powiedziane. Ludzie śpicie tam w tych kadrach?? To się obudźcie !!!! Płacicie ludziom takie ochłapy jak wy chcecie ratować ten zakład i kim?? Świeżo zatrudnionymi czy dziadkami co zaraz odejdą na emeryturę?
Jedni nie mają wiedzy a drugich zaraz nie bedzie.

Głosuj na Czaskowskiego, będzie jeszcze lepiej
To nie są żadne podwyzki tylko wyrównanie pensji zasadniczej do najniższej krajowej.  Nowi pracownicy juz dostają zasadnicza równa z minimalna krajową a na zakladach znam osoby które mają po 4200 zasadniczej. Masakra

Masakra to mało powiedziane. Ludzie śpicie tam w tych kadrach?? To się obudźcie !!!! Płacicie ludziom takie ochłapy jak wy chcecie ratować ten zakład i kim?? Świeżo zatrudnionymi czy dziadkami co zaraz odejdą na emeryturę?
Jedni nie mają wiedzy a drugich zaraz nie bedzie.

Głosuj na Czaskowskiego, będzie jeszcze lepiej

Ja cie chopie nie obrażam więc wypraszam sobie pomówienia o głosowaniu na bon żura. 😅

Offline Beny2002

• Wielka Gaduła
« Odpowiedź #19428 dnia: Kwietnia 07, 2025, 20:22:19 »
Śmiechu warte te Wasze kłótnie o nic 😏był PiS przy władzy narzekaliście że jest do dupy jest PO też jest do dupy. A Ci co siedzą na stołkach wyżej czytają to i pewnie ze śmiechu nie wytrzymują. Tak naprawdę ludzie ze stażem 8 lat w górę, nie pisze tu o przyszłych emerytach siedzą tylko ze względu na to, ze system pracy jest w miarę przyzwoity i mają dodatkowa pracę albo ludzie z dwiema lewymi rękoma. Ten statek tonie i to coraz szybciej. Jak wprowadza 4bop to już kaplica będzie, odejdzie reszta doświadczonej kadry, która jak wcześniej pisałem siedzi tylko dla systemu pracy i mają swój jakiś mały biznes albo drugą pracę, a wtedy kto już zostanie? Kto zatrzyma badz uruchomi instalacje po postoju? 😏

Offline SexyAparatowy

• Nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #19429 dnia: Kwietnia 07, 2025, 21:17:14 »
Śmiechu warte te Wasze kłótnie o nic 😏był PiS przy władzy narzekaliście że jest do dupy jest PO też jest do dupy. A Ci co siedzą na stołkach wyżej czytają to i pewnie ze śmiechu nie wytrzymują. Tak naprawdę ludzie ze stażem 8 lat w górę, nie pisze tu o przyszłych emerytach siedzą tylko ze względu na to, ze system pracy jest w miarę przyzwoity i mają dodatkowa pracę albo ludzie z dwiema lewymi rękoma. Ten statek tonie i to coraz szybciej. Jak wprowadza 4bop to już kaplica będzie, odejdzie reszta doświadczonej kadry, która jak wcześniej pisałem siedzi tylko dla systemu pracy i mają swój jakiś mały biznes albo drugą pracę, a wtedy kto już zostanie? Kto zatrzyma badz uruchomi instalacje po postoju? 😏

Zgadzam sie w 100%. Ja to wiem, Ty to wiesz i chyba każdy aparatowy to wie, ze 4bop zaora ten zakład. A Ci na gorze nie wiedzą? Plan na pewno jakiś jest i na pewno nie taki, ktory nam sie spodoba.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 07, 2025, 21:20:26 wysłana przez SexyAparatowy »

Offline Piotr

• Bywalec
  • **
« Odpowiedź #19430 dnia: Kwietnia 08, 2025, 11:40:22 »
O cię panie, rasowy aparatowy. Skoro inflacja spadła o załóżmy 5 pkt procentowych to o tyle wszystko potaniało tak to rozumiesz?

Szykujcie się lepiej na 4 bop od nowego roku, coraz śmielej w biurowcu ludzie o zamiarach zarządu słychać. Jak nie wierzycie to róbcie screeny i wyciągnięcie go w pierwszym kwartale 2026 roku.
Oczywiście, że nie tak to rozumiem. Moje zarobki wzrosly wiecej niz inflacja - dlatego jest mi "lepiej". Za czasow pisowskiej inflacji 11-14% moje zarobki nie doganialy inflacji, wiec zylo mi sie gorzej.

Inflacja jest naturalnym "trendem" w ekonomii i jej wystepowanie jest pożądane, ale powiedzmy 2-3% rocznie, a nie 11-14% co bylo skutkiem rozdawnictwa pisowskiego (oczywiscie nie tylko, ale w duzej mierze).

Ciekawe co kolega od kosztow zycia powie na to, ze "za Tuska" byla...deflacja xD

Oj akurat z tym argumentem rozdawnictwa to jak kulą w płot. Patrząc na dane ewidentnie widać, że inflacja wystrzeliła dopiero po tym jak Rosja zaczęła wojnę. Rozdawnictwo trwa w zasadzie od początku PIS (2015), a do COVIDU i wojny inflacja trzyma się w ryzach.

2010   2,6
2011   4,3
2012   3,7
2013   0,9
2014   0,0
2015   -0,9
2016   -0,6
2017   2,0
2018   1,6
2019   2,3
2020   3,4
2021   5,1
2022   14,4
2023   11,4
2024   3,6

Można dyskutowac czy dało się inflację zmniejszyć lub inaczej na nią reagować, ale to chyba zbyt wymagająca dyskusja dla osób z tego forum :)

Offline Rasowy_Aparatowy

• VIP
« Odpowiedź #19431 dnia: Kwietnia 08, 2025, 11:43:48 »

Oj akurat z tym argumentem rozdawnictwa to jak kulą w płot. Patrząc na dane ewidentnie widać, że inflacja wystrzeliła dopiero po tym jak Rosja zaczęła wojnę. Rozdawnictwo trwa w zasadzie od początku PIS (2015), a do COVIDU i wojny inflacja trzyma się w ryzach.

2010   2,6
2011   4,3
2012   3,7
2013   0,9
2014   0,0
2015   -0,9
2016   -0,6
2017   2,0
2018   1,6
2019   2,3
2020   3,4
2021   5,1
2022   14,4
2023   11,4
2024   3,6

Można dyskutowac czy dało się inflację zmniejszyć lub inaczej na nią reagować, ale to chyba zbyt wymagająca dyskusja dla osób z tego forum :)
Przejście od -0,6 do 5,1 to nie jest wcale mało i myślę, że to realny wpływ rozdawnictwa. Oczywiście 14 i 11 to już duży wpływ wojny.

Inflację dało się zmniejszyć, gdyby zgodnie z zasadami ekonomii podnieść stopy lekko powyżej inflacji, ale myślę że wiadomo co by się wtedy stało xD

Co do ostatniego zdania to zgadzam się w 100%, tu nie za bardzo jest z kim dyskutować bo albo "***** PiS" albo "ruda menda", a merytoryki zero.

Offline Jan z nerką

• VIP
« Odpowiedź #19432 dnia: Kwietnia 08, 2025, 13:23:23 »
Tak działa najgłupszy ustrój na świecie. Nikt nie chce wykonywać niepopularnych ruchów, nawet jeśli są konieczne.

Offline FasolaJas

• Nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #19433 dnia: Kwietnia 08, 2025, 14:13:32 »
Gdyby w latach 22-23 rządził rudy winą wysokiej inflacji była by wojna i przecież w całej Europie inflacja szalała i wzrosty kosztu energii więc wszystko spoko gdy rządził pis to wina rozdawnictwa i pisu xD.
Gdy rządził pis to mur na granicy "nie powstanie" to biedni uchodźcy trzeba im pomóc, pis maltretuje ludzi na granicy. Gdy rządzi po to wojna hybrydowa i to nielegalni imigranci, wspierajmy ochronę granicy a wcześniej z pizzą tam biegali wspierać strażników granicznych karmić xD. W huuuya was robią narracją a łykacie jak pelikany.

Offline Piotr

• Bywalec
  • **
« Odpowiedź #19434 dnia: Kwietnia 08, 2025, 18:36:03 »
Przejście od -0,6 do 5,1 to nie jest wcale mało i myślę, że to realny wpływ rozdawnictwa. Oczywiście 14 i 11 to już duży wpływ wojny.

Inflację dało się zmniejszyć, gdyby zgodnie z zasadami ekonomii podnieść stopy lekko powyżej inflacji, ale myślę że wiadomo co by się wtedy stało xD

Co do ostatniego zdania to zgadzam się w 100%, tu nie za bardzo jest z kim dyskutować bo albo "***** PiS" albo "ruda menda", a merytoryki zero.

A według mnie dalej rozdawnictwo w żaden merytoryczny sposób nie da się udowonić jako przyczyna wzrostu inflacji. Rozdawnictwo zaczęło się w 2015, inflacja w latach 2017-2019 utrzymywała się w celu. Oznacza to wręcz idealny poziom, dużo lepszy niż w poprzednich latach. Dopiero w 2020 roku (już covidowym) wzrosła lekko ponad ten cel. Gdyby rozdawnictwo powodowało wysoką inflację to ta byłaby wysoka już w tym 2018 czy 2019 a nie była. Dopiero inne dużo ważniejsze czynniki zewnętrzne spowodowały wzrost inflacji. Prędzej upatrywałbym się wzrostu inflacji w podnoszeniu o spore kwoty pensji minimalnej. Jednak nie można tego nazwac rozdawnictwem, bo środki na to pochodzą w większości z sektora prywatnego. Dodatkowo wiadomo, że wystrzał inflacji w latach 2022 i 2023 można było zmniejszyc odpowiednią polityką fiskalną. Wiadomym też jest, że NBP (a konkretniej Glapiński) totalnie przestrzelił z obniżką stóp procentowych w 2020 i trzymał je zbyt długo na praktycznie zerowym poziomie, bo dopiero pod koniec 2021 zaczął je podnosić.

podsumuwoując jednak - nie widze żadnego dowodu czy przesłanek, że za wysoką inflację w ostatnich latach w głównej mierze odpowiada rozdawnictwo.

Offline Rasowy_Aparatowy

• VIP
« Odpowiedź #19435 dnia: Kwietnia 08, 2025, 19:10:34 »

A według mnie dalej rozdawnictwo w żaden merytoryczny sposób nie da się udowonić jako przyczyna wzrostu inflacji. Rozdawnictwo zaczęło się w 2015, inflacja w latach 2017-2019 utrzymywała się w celu. Oznacza to wręcz idealny poziom, dużo lepszy niż w poprzednich latach. Dopiero w 2020 roku (już covidowym) wzrosła lekko ponad ten cel. Gdyby rozdawnictwo powodowało wysoką inflację to ta byłaby wysoka już w tym 2018 czy 2019 a nie była. Dopiero inne dużo ważniejsze czynniki zewnętrzne spowodowały wzrost inflacji. Prędzej upatrywałbym się wzrostu inflacji w podnoszeniu o spore kwoty pensji minimalnej. Jednak nie można tego nazwac rozdawnictwem, bo środki na to pochodzą w większości z sektora prywatnego. Dodatkowo wiadomo, że wystrzał inflacji w latach 2022 i 2023 można było zmniejszyc odpowiednią polityką fiskalną. Wiadomym też jest, że NBP (a konkretniej Glapiński) totalnie przestrzelił z obniżką stóp procentowych w 2020 i trzymał je zbyt długo na praktycznie zerowym poziomie, bo dopiero pod koniec 2021 zaczął je podnosić.

podsumuwoując jednak - nie widze żadnego dowodu czy przesłanek, że za wysoką inflację w ostatnich latach w głównej mierze odpowiada rozdawnictwo.
Oczywiscie, że inflacja nie wynika tylko z rozdawnictwa, jest duuuuzo roznych innych czynnikow (czesto zewnetrznych, szczegolnie w tak slabej gospodarce jak nasza), ale rozdawnictwo to poteguje.

Podnoszenie minimalnej to tez rozdawnictwo, tylko z innej kieszeni. Ale Janusz sie cieszy, ze ma wiecej i "rzad dal, bo podniosl minimalna", ale ze moze za to mniej kupic albo nie oplaca sie utrzymywac juz jego stanowiska pracy za taka kase to nie widzi xD no coz - jak wspomnialem gdzies wczesniej - mi zle nie jest, ja sobie poradze.

Offline FasolaJas

• Nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #19436 dnia: Kwietnia 08, 2025, 19:37:40 »
Wszyscy Ci gratulujemy że dasz sobie radę i jesteś taki super hop do przodu, podkreślasz to od kilkudziesięciu stron tej dyskusji. Tak kłaniamy tobie się Panie Rasowy Aparatowy tyś jest debeściak, szkoda że te swoje podbudowanie ego musisz wykonywać na forum zamiast to olać 😅, jesteś taki niezależny i mądry a śledzisz ten temat ciągle się udzielasz jaki to nie jesteś super i jak to sobie dajesz radę, może jednak gdzieś w głębi Ciebie siedzą jakieś deficyty że swoją wartość musisz potwierdzać na publicznym forum 😂.Prawda jest taka że likwidowana jest klasa średnia, większość ma zarabiać minimalną krajową i zarabiać na tych wyżej w hierarchii.

Offline Rasowy_Aparatowy

• VIP
« Odpowiedź #19437 dnia: Kwietnia 08, 2025, 19:53:20 »
Wszyscy Ci gratulujemy że dasz sobie radę i jesteś taki super hop do przodu, podkreślasz to od kilkudziesięciu stron tej dyskusji. Tak kłaniamy tobie się Panie Rasowy Aparatowy tyś jest debeściak, szkoda że te swoje podbudowanie ego musisz wykonywać na forum zamiast to olać 😅, jesteś taki niezależny i mądry a śledzisz ten temat ciągle się udzielasz jaki to nie jesteś super i jak to sobie dajesz radę, może jednak gdzieś w głębi Ciebie siedzą jakieś deficyty że swoją wartość musisz potwierdzać na publicznym forum 😂.Prawda jest taka że likwidowana jest klasa średnia, większość ma zarabiać minimalną krajową i zarabiać na tych wyżej w hierarchii.
Przepraszam, moja wina. Tym razem zapomnialem, ze to forum jest tylko dla nieudacznikow zyciowych ktorzy tu przychodza plakac jak im zle xD Sledze temat, bo pracowalem pare lat na zakladach i nadal w pewnym stopniu moje zycie od nich zalezy, tak jak wiekszosci ludzi w regionie. Ponadto jest tu jeszcze kilka (ale coraz mniej) osob z ktorymi mozna merytorycznie pogadac, tak jak np. Piotr

Offline Jan z nerką

• VIP
« Odpowiedź #19438 dnia: Kwietnia 08, 2025, 21:16:47 »
I ja.

Offline Rasowy_Aparatowy

• VIP
« Odpowiedź #19439 dnia: Kwietnia 08, 2025, 21:21:16 »
I ja.
Pewnie się naraze ale tak, tobie też się ze 2x zdarzyło, ale to chyba przypadkowo na chwilę wyszedłeś z roli 🤣