Podnoszenie stawki minimalnej zwuastuje nieszczęście masz rację. Ale to będzie problem wielu... Stażowe musi zostać wprowadzone jak najszybciej. Wiem, powtarzam się.
Myślałem o tym i tak naprawdę stazowe nic nie zmieni. Powiedzmy 1% rocznie od stawki. Weźmy gościa co ma 5000 i przepracowane 10 lat. To daje 500zl brutto, czyli koło 350 na rękę. Nie jest źle, ale szału nie ma. Jedynym sensownym rozwiązaniem (które nigdy nie będzie wprowadzone) jest uczciwe i przede wszystkim JASNE wynagradzanie za umiejętności i zaangażowanie. Wystarczyłoby stworzyć "tabele podwyżek" czy nie wiem jak to nazwać. Zdasz uprawnienia na to i na to, zwiększają ci się obowiązki - obligatoryjnie powiedzmy 200. Nauczysz się nowego stanowiska i zdasz egzamin na to stanowisko - powiedzmy 100 od stanowiska. Oczywiście kwoty przykładowe, żeby nikt się nie oburzył zaraz. A tak to ja słyszę "a po co ja mam się uczyć czegoś nowego jak mi tylko dołożą obowiązków, a nic za to nie dostanę". Sam żałuję, że w swoim wolnym czasie latałem i uczyłem się stanowisk itd bo nie dostałem za to ani grosza, a obowiązków dołożyli bo "idź zrób bo ty umiesz/masz papier". Drugi raz tego błędu bym nie popełnił, no ale już za późno. A stazowe będzie premiowalo ludzi którzy długo pracują, a niekoniecznie tych którzy dobrze pracują/dużo umieją.
Post Merge: Października 09, 2022, 12:09:43
(co przypomina ustrój w którym na szczęście nie dane mi było zbyt długo żyć. "czy się stoi czy się leży".) A to z kolei ściągnie do zakładu ludzi którzy chcą sobie przejechać bez wysiłku do emerytury, bez zaangażowania i nauki. A to z koleo doprowadzi do poważnych problemów (już takie są) z brakiem wiedzy i doswiadczenia, bo "starzy" którym się chciało i dużo umieli już poszli na emeryturę, młodym się nie chce, bo widzą co się dzieje, a "średni" co bardziej ogarnięci po prostu uciekają z tej firmy, bo za wiedzę i zaangażowanie inne firmy po prostu płacą 💁🏻♂️