Pracujemy w ciężkiej chemii i dlaczego pracownik, który robi rok, dwa czy pięć ma mieć taką samą lub zbliżoną do tego co robi 30lat?
A co ma branża do tego?Nic. Liczy się wiele innych czynników jak przede wszystkim wiedza, rozwój osobisty, zaangażowanie, postępowanie w sytuacjach niespodziewanych, reakcja na błędy, awarie, cokolwiek.
Jasne, fajnie dostawać podwyżkę co rok bez względu na to co się robi, ale to nie jest fair. I nie dziwi mnie ani w ogóle nie bulwersuje, że pracownik po roku pracy może mieć stawkę zbliżoną lub nawet wyższą od pracownika pracującego 30 lat. Bo większy staż pracy nie oznacza wcale lepszych umiejętności i większej wiedzy.
Załóżmy, że mam firmę i pracownika, pana Mietka, który robi dla mnie już 20 lat. Jest dobry, ale niczym szczególnym się nie wyróżnia, przychodzi i robi swoje. Zatrudniam młodego, lat 25, świeżo po studiach. Okazuje się, że młody już na starcie wykazuje się większym zaangażowaniem, ma sporą wiedzę i wnosi nowe pomysły do firmy. Daję więc mu szybko podwyżkę żeby mi nie uciekł. I nie widzę nic złego w tym, że będzie miał większą pensję niż pan Mietek.