Notice: Undefined index: tapatalk_body_hook in /home/klient.dhosting.pl/wipmedia2/forum/Sources/Load.php(2501) : eval()'d code on line 199
  • Strona główna
  • Szukaj
    •  
  • Zaloguj się
    • Nazwa użytkownika: Hasło:
      Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Autor Wątek: [Police] ZCH Police  (Przeczytany 8561918 razy)

Offline Rasowy_Aparatowy

• VIP
Odp: [Police] ZCH Police
« Odpowiedź #19275 dnia: Dzisiaj o 16:08:50 »
Problem jest odwrotny niz wam sie wydaje. Przez to, ze w panstwowych spolkach wynagrodzenia zarzadu sa TAK NISKIE to zaden powazny menager sie tego nie podejmie, bo w sektorze prywatnym dostanie X tyle jezeli jest kompetentny. Stad w spolkach skarbu panstwa takie, a nie inne kwiatki.

I wasze "300zl sie zabiera" to 750 tysiecy miesiecznie (przyjalem zatrudnienie na ZCH 2500 osob, nie wiem jakie jest teraz realnie), a nie "70 tysiecy" czlonka zarzadu wiec - tak, latwiej wam zabrac i ma to wiekszy skutek niz oszczedzanie na zarzadzie.

Offline An_na

• Weteran
« Odpowiedź #19276 dnia: Dzisiaj o 16:24:01 »
Dlaczego pytam, dlatego, że naturalnym jest, że "prezes" powinien zarabiać więcej niż dyrektor, dyrektor więcej niż jego kierownicy, a kierownicy więcej niż specjaliści itd. Inaczej słowo awans nie miałoby zastosowania. W spółce takiej jak nasza wynagrodzenia zarządu oparte są o przepisy między innymi ustawy o zarządzaniu majątkiem państwowym. Zakres widełek jest od mnożnika 7 do 15 razy kwota bazowa (ustalana ustawą).  Gdy ja byłam w zarządzie kwota bazowa była zamrożona na bodajże 2016 roku czyli 4500. Tak plus minus. Jako członek zarządu miałam mnożnik najniższy czyli 7 razy baza co dawało ok 31 tys brutto. Minus podatek 32 procent i składniki zus itd. Ok 19-20 tys miesięcznie.   Wynagrodzenie członków zarządu składa się z dwóch części stałej o której napisałam wyżej i zmiennej. Obie części są równe. Z tym, że ta druga uzależniona jest od stopnia realizacji celów nałożonych przez radę nadzorczą, która przypomnę pełni funkcje nadzorcze a  nowelizacja ustawy KSH dała radzie jeszcze mocniejsze role. Więcej możecie porozmawiać z "naszymi" reprezentantami w Radzie. Nie brałam udziału w tych dyskusjach. Ktoś tutaj przywołał 2022 rok.. a ja przypomnę, że pod koniec roku z uwagi na dobry rok została na święta wypłacona nagroda chyba ok 5 tys zł, przypomnę też o wprowadzeniu ceł, które w nas "walnęły" jak obuchem. Patrzcie szerzej i z perspektywy.
Politykę kształtowania wynagrodzeń zarządu i rady nadzorczej określa walne zgromadzenie. I szczerze: nie chciałabym mieć w zakładach prezesa, który zgodziłby się prezesować za 10 tys zł/mc.
« Ostatnia zmiana: Dzisiaj o 16:53:38 wysłana przez An_na »

Offline Policzanin_2

• Gaduła
« Odpowiedź #19277 dnia: Dzisiaj o 17:11:01 »
To Wy Panasa chaty w Trzeszczynie nie widzielista?

Offline DominikDolnoślązak

• Gaduła
« Odpowiedź #19278 dnia: Dzisiaj o 20:57:13 »
Ponizej artykuł z 7 lutego roku bieżącego ze strony bankier.pl:
 Ile zarabia prezydent Polski?
Bazując na oficjalnych danych (z ustawy o wynagrodzeniu osób zajmujących kierownicze stanowiska państwowe oraz ustawy budżetowej) obecna miesięczna pensja prezydenta RP kształtuje się następująco:[/font][/size]
    • wynagrodzenie zasadnicze – 18 413,12 zł brutto (1878,89 zł × 9,8),
    • dodatek funkcyjny – 7 891,34 zł brutto (1878,89 zł × 4,2),
    • dodatek za wysługę lat – 3 682,62 zł brutto (zakładając maksymalny dodatek 20 proc.).
    • Oznacza to, że obecna pensja prezydenta RP wynosi 29 987,08 zł brutto miesięcznie.
    [/list]
    Dominik Dolnoślązak