• Strona główna
  • Szukaj
    •  
  • Zaloguj się
    • Nazwa użytkownika: Hasło:
      Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Autor Wątek: Przepis na wino  (Przeczytany 12785 razy)

toksyczny

  • Gość
Przepis na wino
« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 30, 2010, 19:54:58 »
Dzięki Dr. już taką robiłem - dobrze jest zamiast cukru do nalewki dodać miód. Pychota. Dadaj też zielony kardamon. łatwo go kupisz np w Indiach :) Szukam jednak kogoś kto robił wino z pigwy żeby wymienić się doświadczeniami.
Mirkuls? cukier to się chłopie dzieli na porcje a nie wszystko na raz! Moim zdaniem będzie za słodkie, ale może owoce były z mała zawartością cukru? Ja robię trochę pod wytrawne za słodkie męczy żoładek:) Dziel cukier na np 3 porcje w tym 21 dniowym okresie burzliwej fermentacji - lepiej przerobi cukier i będziesz miał kontrolę nad mocą i unikniesz przesłodzenia.
Z czego jeszcze robicie wina?

Offline mirkuls

  • Gaduła
  • ******
  • Wiadomości: 290
    • Zobacz profil
Przepis na wino
« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 30, 2010, 20:02:42 »
Cytat: "toksyczny"
Mirkuls? cukier to się chłopie dzieli na porcje a nie wszystko na raz!

Bardzo cenna uwaga kolego,ale niestety kilka godzin za póżno!
Jak będzie za słodkie,to coś się pózniej wymyśli!
A owoce rzeczywiście nie były zbyt słodkie, powiedziałbym kwaskawe!

Offline arturrop1

  • Rozpisuje się
  • *****
  • Wiadomości: 195
    • Zobacz profil
Przepis na wino
« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 30, 2010, 21:22:31 »
to jak już będzie wino to polecam grzańca, moja żonka robi pyszny i w bardzo prosty sposób, do zagrzanego wina w garnuszku dodaje miód, rozgniata 2 grube plastry pomarańczy, trochę goździków i po szklaneczce gorącego winka buźka zaczyna się śmiać ;)
w sam raz na obecne zimne wieczory

Offline jasia

  • Wielka Gaduła
  • *******
  • Wiadomości: 553
    • Zobacz profil
Przepis na wino
« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 30, 2010, 22:23:05 »
Cytat: "mirkuls"
Cytat: "toksyczny"
Mirkuls? cukier to się chłopie dzieli na porcje a nie wszystko na raz!

Bardzo cenna uwaga kolego,ale niestety kilka godzin za póżno!
Jak będzie za słodkie,to coś się pózniej wymyśli!
A owoce rzeczywiście nie były zbyt słodkie, powiedziałbym kwaskawe!

Mirkuls, fakt, cukier daje sie w odpowiednich dawkach stopniowo,(chodzi o przerób cukru na alkohol, a nie slodzenie )ale  nie nie bój sie o slodkość wina, na koniec jak bedzie zbyt slodkie , to dodac kwasku cytynowego.

Offline jasia

  • Wielka Gaduła
  • *******
  • Wiadomości: 553
    • Zobacz profil
Przepis na wino
« Odpowiedź #19 dnia: Wrzesień 30, 2010, 22:28:12 »
Cytat: "mirkuls"
Jasia a jak przygotować winogron przed wrzuceniem do balonu? Pognieść czy wrzucać całe?

wiem, że rada juz spóźniona, ale winogrona się gniecie, najlepiej uzyć prasy , ale ja stosowałam sokowirówkę i też zdało egzamin.

Offline mirkuls

  • Gaduła
  • ******
  • Wiadomości: 290
    • Zobacz profil
Przepis na wino
« Odpowiedź #20 dnia: Październik 01, 2010, 09:44:13 »
Winogrona były biało-czerwone tzn. te bardziej dojrzałe były czerwone, a te mniej białe.
"Dobre rady zawsze w cenie"!
 Dziękuję Wam serdecznie za wszystkie podpowiedzi,następnym razem będę miał już większy zasób wiedzy i wykonam wszystko tak,jak się należy! ;D
Dodam jeszcze,że w balonie praca wre! :chef:

toksyczny

  • Gość
Przepis na wino
« Odpowiedź #21 dnia: Październik 01, 2010, 18:37:09 »
Hmmm, co do usuwania skórek to bym dyskutował bo właśnie one zawierają garbniki, czym własnie się wino klaruje. Proszę mi żadnych pras i sokowirówek do rozgniatania winorona nie używać. Uszkadzacie w ten sposób ziarekna, które zawierają z koleji co? No własnie gorycz i mamy winko z wyrażnym posmakiem gorzkości. Przynajmniej tak przeczytałem bo ja zawsze wygniatam rękoma.
Wszedłem na forum winiarzy i nie mogę się nadziwić z czego tam proponują zrobić wino :) Ciekawy byłem czy ktoś już eksperymentował np z owocami egzotycznymi jak banany, figi czy arbuż?
Ja już przerabiałem takie jak: porzeczka, wiśnie i winorośl.

Offline NIKA

  • Gaduła
  • ******
  • Wiadomości: 419
    • Zobacz profil
Przepis na wino
« Odpowiedź #22 dnia: Październik 15, 2010, 16:59:00 »
Mam przepisy z 1919r na absynt, wódkę pomarańczową, śliwowicę, wiśniową nalewkę i likier lipowy.
Jeśli będą zainteresowani to chętnie napiszę
Im bardziej chore jest państwo, tym więcej w nim ustaw i rozporządzeń.

                           Tacyt

Offline NIKA

  • Gaduła
  • ******
  • Wiadomości: 419
    • Zobacz profil
Przepis na wino
« Odpowiedź #23 dnia: Październik 15, 2010, 19:54:16 »
No to piszę i na początek wyjaśniam to co mi się udało znaleźć nt. ówczesnych jednostek miary.
Garniec- 3,7 l
Kwarta- 1/4 garnca czyli 0,941 l
Kwaterka- 0,235 l
funt- 0,405 kg
łut- 12-13 g ( szczypta)

Nalewka wiśniowa:
Czarne wiśnie zalać spirytusem tak aby były nim zakryte.
Garstkę wiśni roztłuc z pestkami dodać dla zapachu wraz z 2 goździkami.
Zakorkować i zostawić na 4-5 tygodni.
Przelać do butelek i trzymać w piwnicy ok. 6 m-cy.
Im dłużej tym lepiej.


Wódka pomarańczowa:
Obrać cienko żółtą skórkę 2-3 pomarańczy.
Nalać garncem spirytusu zmieszanego z kwartą wody przegotowanej.
Po 2 tygodniach przefiltrować i zlać do butelek.


Absynt:
Garść świeżego piołunu wrzucić do garnca spirytusu, rozebranego pół na pół z miękką destylowaną wodą i pozostawić w cieple na tydzień.
nie dłużej bo straci zielony kolor.
Zrobić syrop z pół funta cukru umoczonego w wodzie, zalać wódką i wymieszać.
Gdy ustoi zlewać do butelek.


Likier lipowy:
Garść kwiatu lipowego nalać kwaterką spirytusu i zostawić na 4 dni w cieniu.
zrobić syrop z 2 funtów cukru i pół kwarty wody i gorący rozebrać 3 kwaterkami spirytusu zlanego z kwiatu lipowego a gdy wystygnie wlać do butelki.


Śliwowica:
Utłuc w drewnianym naczyniu (napisałam naczynie bo nie odczytałam jego nazwy z oryginału ale chyba chodziło o coś w stylu małej beczki lub wiadra) 2 garnce śliwek węgierek razem z pestkami.
Zalać 6 kwartami spirytusu, wrzucić 10 goździków, łut wanilii, 2 łuty cynamonu.
Zlać do słoja, zakorkować i pozostawić na miesiąc w słońcu.
Potem przecedzić przez płócienny worek i zmieszać z syropem zrobionym z 6 funtów cukru i 1 1/2 kwarty wody.
Pozostawić na 2 tygodnie w słońcu, potem przefiltrować i zlać do butelek dobrze korkując.


Przepisy znalazłam w książce kucharskiej wydanej w 1919 r.
Przepisałam je dokładnie tak jak były napisane.
Im bardziej chore jest państwo, tym więcej w nim ustaw i rozporządzeń.

                           Tacyt

Offline bozka

  • Gadatliwy
  • ****
  • Wiadomości: 85
    • Zobacz profil
    • http://www.supersklep1.sklepy24h.pl
Przepis na wino
« Odpowiedź #24 dnia: Październik 17, 2010, 00:18:16 »
Trzeba wypróbować :)

Offline NIKA

  • Gaduła
  • ******
  • Wiadomości: 419
    • Zobacz profil
Przepis na wino
« Odpowiedź #25 dnia: Październik 17, 2010, 16:33:12 »
Tak, koniecznie.
Przyznam, że jeszcze nie próbowałam bo mam je od niedawna i niestety nie wiem kiedy się do tego zabiorę.
Jeśli ktoś wypróbuje to proszę napisać jak poszło.
Im bardziej chore jest państwo, tym więcej w nim ustaw i rozporządzeń.

                           Tacyt

Offline mirkuls

  • Gaduła
  • ******
  • Wiadomości: 290
    • Zobacz profil
Przepis na wino
« Odpowiedź #26 dnia: Listopad 07, 2011, 23:43:26 »
Cytat: "Dr.Kafar"
mirkuls, jak tam winko?

A więc po kolei.
Winko,które zrobiłem w zeszłym roku(z winogrona), pomimo dużej ilości cukru wyszło raczej wytrawne,
natomiast winko z kompotów z tego roku,rozlałem 2 tygodnie temu do butelek.
Teraz zamierzam powtórzyć nastaw winka z kompotów,ale muszę pozyskać większy balon!(do tej pory gospodarzę na 15L)  :chef:

Offline mirkuls

  • Gaduła
  • ******
  • Wiadomości: 290
    • Zobacz profil
Przepis na wino
« Odpowiedź #27 dnia: Listopad 13, 2011, 18:45:52 »
Znalazłem właśnie balonik 50l i chcę ponownie nastawić winko z kompotów.
Może ktoś ma jakiś ciekawy przepis,albo pomysł czego można jeszcze dodać do nastawu ze starych kompotów(wiśnie,truskawki,agrest).
Słyszałem,że dobrze jest dodać trochę ryżu. :study:

Offline mirkuls

  • Gaduła
  • ******
  • Wiadomości: 290
    • Zobacz profil
Przepis na wino
« Odpowiedź #28 dnia: Listopad 14, 2011, 12:37:39 »
Cytat: "Dr.Kafar"
No i z kompotów to raczej księżycówe się robi.

Księżycówka już raz była zrobiona i szybko poszła! :devil:
Ostatni mój wyrób z kompotów wcale nie wyszedł tak zle,dlatego chcę powtórzyć.

Offline mirkuls

  • Gaduła
  • ******
  • Wiadomości: 290
    • Zobacz profil
Przepis na wino
« Odpowiedź #29 dnia: Listopad 14, 2011, 13:02:37 »
Myślałem też,żeby dla polepszenia smaku, dodać skórkę pomarańczową,albo całe pomarańcze.
 Można tak zrobić,czy raczej dać spokój?