Jak już pisałem pracowałem przy budowie tych blaszaków,natomiast po oddaniu do użytku podjąłem pracę w Zch w tych hotelach jako konserwator elektryk.Przez ok 8 lat pracy w obu hotelach mogę o ich historii trochę opowiedzieć,były te neony 2-duży na dachu obecnie rozbieranego i mały na dachu obecnego sklepu Groszek,prawda że był telewizor na holu zamykany w takiej skrzyni i obsługiwany przez panie portierki,te zabawy dla dzieci to były imprezy Mikołajkowe organizowane przez Zch połączone z wydawaniem paczek ze słodkościami.Ciekawostką jest również fakt przez 3 lub 4 razy organizowania części Teatralnego Festiwalu Małych Form,na którym występowało kilku znanych aktorów m.i.n.pani Celińska,Irena Funn,czy sam Jan Himilszbach.Tych aktorów i znanych reżyserów było więcej,lecz pamięć moja już trochę zawodna.Jeśli byłby ktoś chętny to mogę któregoś dnia spotkać się pod tym blaszakiem i trochę porozmawiać oraz w miarę możliwości pokazać.
[ Dodano: 2010-02-14, 19:37 ]
Chciałem jeszcze na temat tego fajnego zdjęcia autobusu z przyczepką.Ja też często w tym wynalazku podróżowałem,nazywaliśmy to ping-pong bo w tej przyczepce tak bardzo rzucało,ale zawsze była pełna,przeżycia były wprost niesamowite.Te zdjęcia z budowy osiedla,to rzeczywiście tak było przejście odbywało się po kolana w błocie.Czy pamięta ktoś spaloną chyba na wiosnę 1982 restaurację Przyszłość (na przeciwko byłego OC).Również skojarzyłem teraz nazwę potocznie za Leningradami ,,Syberia'',chociaż ciekawa teoria dlaczego.Były kiedyś po wybudowaniu tych 5 Leningradów pogłoski,że tych budynków miało być 6,lecz zniszczenie ogromnej ilości elementów przez ekipy budowlane,spowodowało że ten 6 nie powstał,może ktoś coś wie na ten temat.