Chciałbym państwu opisać jeden z problemów w mieście Police.
Od pewnego czasu, interesuje się problemem mieszkaniowych w Policach, byłem na rozmowie z panem Burmistrzem Diakunem, Dyrektorem Zakładu Gospodarki Komunalnej i Mieszkaniowej w Policach i wnioskując z rozmów z obu panami iż są dwa odrębne zdania. Pan Burmistrz na zapytanie odnośnie otrzymania od Miasta mieszkania komunalnego twierdzi "Oczywiście złożyć wniosek i czekać". "Lecz informuje że kolejka jest długa". Na pytanie czy może są w mieście mieszkania które są zadłużone, zniszczone, wymagające remontu? Odpowiedź brzmi "Nie prowadzimy takiego interesu" Następnie udając się do Pana Dyrektora ZGKiM (bardzo miła osoba, rzetelna rozmowa.) Rozmawiając na temat problemu mieszkaniowego i zapytaniem o lokale nie już wolne, tylko przygotowywane do eksmisji, zniszczonych, wymagających remontu, czy takie są? Odpowiedź brzmi "Tak oczywiście są takie mieszkania w zasobach ZGKiM, lecz nie mogę ich wydać osobą, które chciałyby spłacić zadłużenie po wcześniejszych lokatorach, wykonać remont i w nim zamieszkać, ponieważ nie ma wydanego zarządzenia przez Miasto Police czyli pana Burmistrza".
Ja rozumiem, że jest kolejka oczekujących na mieszkanie, wiele osób czeka, każdy chciałby dostać mieć tzw. "Swoje cztery kąty" lecz jeżeli są osoby które chcą odciążyć budżet Miasta, budżet ZGKiM, spłacić zadłużenie, wykonać remont za swoje środki. ( Pamiętajmy że po Eksmisji tzw. Delikwentów, Gmina nie przekazując takiej osobie mieszkania do remontu, musi wykonać to za środki z budżetu, które nie są małe, ponieważ każdy wie jak wyglądają i jaki stan mają mieszkania po takich ludzich.) Następnie przez kolejne lata (wiele lat) nowi nabywcy nie mogą pozbyć się mieszkania czyli sprzedać tylko płacą opłaty, Miasto, Burmistrz, ZGKiM jest zadowolone. Czy nie można wydać takiego zarządzenia? Czy nie można spotkać się i porozmawiać na ten temat? Na dziś to będzie tyle moich doświadczeń w sprawie mieszkalnictwa w Mieście Police. Oczywiście temat będzie przeze mnie dalej poruszany aż Zarządzający naszym Miastem zrozumią, że jest to duży problem społeczności Polickiej I warto temu się przyjrzeć.