Inne tematy > Kulinaria

Zupa pomidorowa z kołdunami po źydowsku

(1/1)

DominikDolnoślązak:
Polecam moją ulubioną zupe, po źydowsku nazywa się Czobra pomidorowa z kołdunami z mięsa:

Składniki wywaru :
Marchew 1-2 szt
Por - 1szt
Seler - 1/4 szt
Pieruszka - 1 szt
(lub jedna "włoszczyzna")
Koncentrat pomidorowy minimum 6 dag
+ ewentualnie 1  - 2 kostki rosołowe

 Składniki kołdunów (na Dolnym Śląsku nazywane knedlami) z mięsa:
Mięso wołowe (moźe być kupione mielone), ewentualnie inne mięso np wołowo-wieprzowe - minimum 80 dag - 1 kg lub więcej
Jaja - szt 2
Ryź - 100 g
Sól, pieprz, magi - do smaku.

Warzywa umyć, oczyścić i pokrajać w kostkę. Włoźyć do rondla, zalać około 2 - 2,5 l wody, uvotować wywar. Mięso opłukać, przepuścić przez maszynkę, dodać ugotowany ryź, jaja, doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Formować kuleczki z mielonego mięsa zmieszanego z ryźem i wrzucać je do wrzącego wywaru, dodać koncenrtat pomidorowy, doprawić przyprawami i szybko zagotować.
Źyczę smacznego. Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Źydów Polskich" - Warszawa 1988

Ta mięsna źydowaka zupa jest pyszna.
Poniewaź jest to koszerna kuchnia źydowska - to nie wolno dodać do tej zupy ani kropli mleka lub śmietany w celu zabielenia wywaru.
Polecam kaźdemu - ja kupuje w Biedronce gotowe mielone mięso i inne składniki i potem wszyscy się zajadają.

Validator:
Skoro zwracasz uwagę na koszerność - to nie proponuj mięsa wołowo-wieprzowego. Wieprzowiny ortodoksyjnemu Żydowi jeść nie wolno.

DominikDolnoślązak:
Zgadzam się całkowicie.  Dziękuję za uwagę. Popełniłem powaźny lapsus. Pozdrawiam.

DEtonator:

--- Cytat: DominikDolnoślązak w Lipca 10, 2016, 22:31:20 ---Wieprzowiny ortodoksyjnemu Żydowi jeść nie wolno.
--- Koniec cytatu ---

Kolejna lekcja. Tego nie wiedziałem. Myślałem, że tylko muzułmanie nie jedzą wieprzowiny. Thx.

DominikDolnoślązak:
DEtonator - skosztuj tej zupy, polecam :)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

Idź do wersji pełnej