Co do agitacji - nie przypominam sobie aby na płotach kościelnych wisiały plakaty innych partii niż PiS.
Coś musiało mnie chyba ominąć.
Możesz przytoczyć jakieś przykłady funkcjonowania ziemi (rolnej) kościelnej i klasztornej w przedwojennej Polsce?
Z tego co się orientuję, choć zaznaczam, że historykiem nie jestem, nieruchomości te były oddawane w dzierżawę, a zysk był przeznaczany na utrzymanie danej wspólnoty. I naprawdę nie mam nic przeciwko takiej formie działalności
.
Na czym miałaby polegać ta regulacja? Ale masz rację, co mógł chłop jak był poddanym.
Nie znam się na terminologii hydrotechnicznej, ale zakładam, że zagospodarowano bieg rzeki budując pewnie młyn, nawodnienie pól, a i zabezpieczając tereny nad brzegiem przed podtopieniami
.
no wiesz z tego co wiem to nie księża uregulowali Gunice
Augustianie - słowo klucz.
no oczywiście ze nie ale baner na płocie kościelny wisiał pis-owski nie widziałem żadnej innej partii, a księża jak to potrafią nie dosłownie ale każdy myślący wiedział kogo wskazują i jak partie
A to dziwne, bo co chwilę słyszę najróżniejsze wersje kogo to policcy księża popierają - jak dotąd chyba jeszcze tylko czerwoni w tych doniesieniach się nie pojawili
.
a co do ziemi dla kościoła to jak chyba pamiętasz i masz taka wiedze to po wojnie episkopat wraz z PZRP doszli do porozumienia i otrzymywał rekompensatę za stracone włości z tego co się nie mylę to chyba rocznie jest to 90 mln,,, wiec albo jedno albo drugie
Z drugiej strony są zaś ci, którzy chcieliby zabrać jedno i drugie, aby nie było niczego, jak mawiał klasyk
.